skip to Main Content

Tagua of plantaardig ivoor

Tagua is de noot van de Tagua-palm (Phytelephas Aequatorialis). 90 % van de wereldproductie komt uit Ecuador. Bij droging wordt het witte vruchtvlees van de noot hard als ivoor. Daarom noemt men de Tagua ook wel plantaardig ivoor. In Ecuador plukt de lokale bevolking de noten en verft het plantaardig ivoor in talloze kleuren. Door de natuurlijke organische vorm, de kleuren en de nog zichtbare stukjes natuurlijke huid, is iedere schakel uniek en tijdloos. Tagua is chic, licht van gewicht en voelt zacht en prettig aan op je huid. Een mooi en duurzaam alternatief voor dierlijk ivoor en plastics.

Oorsprong in tropische regenwouden

In de tropische regenwouden van Panama tot aan Peru groeit een palmsoort genaamd Tagua. Van zo’n 100 verschillende soorten palm in Ecuador heet één daarvan Phytelephas Aequatorialis (Phyton=plant en Elephas=ivoor). Beter bekend als Tagua of Ecuadoriaanse ivoor palm. De palm heeft een vrucht, versierd met talrijke houten puntige hoorns en zit vol met Tagua noten. Deze noten worden voor diverse doeleinden gebruikt.

Goed alternatief voor dierlijk ivoor

De Tagua is een botanisch alternatief voor ivoor en daarom ook bekend onder de naam vegetarisch- of plantaardig ivoor. Door het goede klimaat en het voortreffelijke ecostysteem zijn de ecuadoriaanse Tagua noten de beste in de wereld.

Plantages in regenwouden van Ecuador

De plantages van de Tagua in Ecuador bevinden zich op 600-1500 meter hoogte in het regenwoud. De palmbomen groeien 1 – 15 meter hoog of soms nog hoger en worden zo’n 50 jaar oud. Het duurt ongeveer 15 jaar voordat de plant zijn eerste vruchten produceert, daarna blijft de palm continu noten produceren met ongeveer drie oogsten per jaar. De vruchten wegen 8 – 15 kilo. De vrouwelijke palmen produceren maximaal 15 grote houten trossen die aan de stam groeien. Ze bestaan uit een hard omhulsel met stekels (vergelijkbaar met een hele grote ananas van 30 tot 60 cm) waarbinnen zich zo’n 20 tot 30 conische compartimenten bevinden. Deze compartimenten bevatten ieder op zich weer verschillende noten (soms zaden genoemd), zo groot als een kippenei en kunnen zelfs 10 cm groot worden.

Inkomsten voor hele dorp

De lokale bevolking plukt de Tagua heel voorzichtig en hergebruikt al het restafval zoals bladeren voor bijvoorbeeld dakbedekking. De productie bestaat uit veel handwerk en is een belangrijke bron van inkomsten voor vele dorpsbewoners.