skip to Main Content

Wat is zilver?

Zilver heeft zuivere vorm een warm witte kleur, dat alle andere metalen overtreft in helderheid van kleur en heeft een grote rek. Door polijsten verkrijgt het een schitterende diepzwarte glans, veroorzaakt doordat meer dan 99% van het daarop vallende licht terugkaatst. Daarnaast heeft zilver van alle metalen de beste geleidbaarheid.
Als zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide.
In het latijn heet zilver Argentum, waar zilver het scheikundig symbool Ag aan dankt.

Wat is sterling zilver, eerste gehalte zilver of 925 zilver?

Fijn zilver (99,9% zuiver) is te zacht en te kwetsbaar voor het vervaardigen van sieraden. Door edelsmeden wordt daarom met name ’ Sterling zilver’ (ook ‘eerste gehalte zilver’ of ‘925 zilver’ genoemd) gebruikt voor het vervaardigen van draagbare sieraden.
De Sterling zilver standaard vereist een mengsel van 92,5% zilver (925/1000) met 7,5% andere metalen, meestal koper.
Zilver vertegenwoordigt een bepaalde waarde en daarom willen veel mensen weten welk percentage zilver is toegepast in een sieraad.
Het gehalte teken 925 zie je in ringetjes, slotjes of sieraden staan.

Eigenschappen van sterling zilver

Door de toevoeging van andere metalen wordt het zilver steviger, buigzamer, beter te bewerken en heeft een langere levensduur en een betere kwaliteit. Ook vanwege de mooie witte kleur, glans en warme uitstraling is een voorkeur voor deze legering.

Historie van zilver

De ontdekking van zilver is ver voor onze jaartelling, zo’n 3000-4000 v.Chr. en behoort tot het oudst bekende metaal. Zilver is minder zeldzaam dan goud, omdat het niet alleen in zuivere vorm wordt gewonnen
Zilver werd vaak geassocieerd met de maan, Luna in het latijn. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt.