skip to Main Content

Ik ben Jacqueline Alvarez Heredia-Plaatsman en hét gezicht achter JacqArte. Afgestudeerd goudsmid, graveur en juwelier aan de Vakschool Schoonhoven en IT-specialist. Een rare combinatie misschien, maar als ik het uitleg, zul je het begrijpen.

De naam JacqArte

De naam is ontstaan door de afkorting van mijn voornaam en de combinatie met de kunst uit Ecuador.
De afkorting Jacq staat voor mijn persoonlijke kunst. El Arte betekent kunst in het Spaans en staat voor de kunstenaars in Ecuador die de tagua bewerken. Door de combinatie worden beide kunstvormen met elkaar verbonden.

Een korte terugblik

Vanaf het moment dat ik startte met mijn studie voor goudsmid en graveur, is mijn passie voor het maken van sieraden ontstaan. Na mijn studie en vele reizen heb ik jarenlang als IT-er in de financiële dienstverlening gewerkt. Na een leuke en leerzame tijd begon mijn oude vak toch weer te kriebelen. Ik wilde nu wel eens mijn droom realiseren: duurzame sieraden ontwerpen die ergens voor staan.

De vele reizen die ik in Zuid-Amerika maakte, de vele verschillende culturen, de prachtige kleuren, de vormen, de mensen en de materialen die ik onderweg tegenkwam, hebben me gemaakt tot wie ik nu ben. De sfeer, de manier van leven en het prachtige kleurgebruik hebben mij gegrepen.

Ik wist het zeker: ik wilde hier iets mee doen, mijn eigen sieraden ontwerpen en al die prachtige Zuid-Amerikaanse kleuren gebruiken. Kleuren maken je vrolijk en laten zien wie je bent. “Kleur laat je leven“.

Ecuador kwam op mijn pad. Ik werd er verliefd op mijn man en ik vond er mijn creativiteit terug. De mensen en de cultuur inspireerden me en ik leerde er de Tagua kennen.  De palmnoot is, gezien de textuur en hardheid, een geweldig alternatief voor dierlijk ivoor. Tagua straalt respect uit voor de natuur en voelt heel prettig en warm aan op je huid. Voor mij viel alles op zijn plaats. Tagua ging het worden en een unieke, kleurrijke sieradenlijn voor mensen die eerlijke producten kopen.

Wie ik nu ben

Met een groeiend bewustzijn voor het milieu en met mijn kennis, als gediplomeerd goudsmid, ontwerp en vervaardig ik nu sieraden met een verhaal en een beleving waarbij ik, op mijn manier, een bijdrage lever aan een betere wereld. Het maakt me blij als ik bedenk dat ik met de verkoop van mijn producten de lokale bevolking in Ecuador help bij het verhogen van hun inkomsten waardoor zij een beter leven krijgen. Ik maak mijn sieraden op een eerlijke manier en importeer de Tagua direct uit Ecuador zonder tussenkomst van allerlei andere leveranciers. En ik maak ambachtelijke, kleurrijke sieraden met een chique uitstraling.

Goudsmid Jacqueline is aangesloten bij de Federatie Goud en Zilver.