skip to Main Content

Onderhoud sieraden

Als je een prachtig sieraad hebt, wil je dat natuurlijk zo lang mogelijk dragen.
Ik raad je aan om je sieraden regelmatig goed te poetsen, zodat het weer mooi gaat glanzen en je er nog veel langer van geniet.

Waarom verkleurt zilver?

Het verkleuren van zilver is een natuurlijk en langzaam proces en heet oxideren. Zilver wordt na verloop van tijd, ook zonder het te dragen, dof en zwart, dit komt doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (zwavel). Waterstofsulfide hangt in de lucht en in andere stoffen.
Ook maakt de huid natuurlijke oliën aan, die kunnen reageren op zilver. Dit geldt niet voor iedereen, want iedere huid is anders. Afhankelijk van de zuurgraad, natuurlijke oliën van je huid, transpiratie, medicijngebruik of wat je eet en drinkt kan sneller een reactie op zilver ontstaan.

Door een chemische reactie ontstaat een dun zwart dof laagje op je zilveren sieraden, ook al is dit een edelmetaal! Beter gezegd, juist door het zwart worden van het materiaal weet je dat het echt zilver is. Andere (edel) metalen oxideren niet of op een andere manier.

Hoe kan ik het oxideren zo veel mogelijk tegen gaan?

• Doe je sieraden af tijdens het sporten, zwemmen en zeker tijdens het schoonmaken.
• Stel je sieraden niet bloot aan agressieve chemicaliën, ammoniak, bleekmiddel, chloor, zout water, parfum, bodylotion, haarlak cosmetica of andere schoonheidsproducten of bijtende stoffen.
• Doe sieraden af voordat je gaat slapen en stop ze in een afsluitbare sieradendoos.

Hoe onderhoud ik mijn sieraden?

Sieraden bestaande uit alleen zilver kun je reinigen met een reinigingsvloeistof, zilverpoetsdoek of met een lauw sopje met een beetje milde zeep, zorg ervoor dat deze zeep geen chemicaliën bevat. Borstel eventueel de sieraden voorzichtig met een zachte tandenborstel.

Reinig sieraden bestaande uit zilver en tagua echter nooit met een vloeistof. Tagua is een plantaardig product en kan niet tegen reinigingsvloeistoffen. De beste manier om deze sieraden te onderhouden is om, met name, de zilverdelen regelmatig te poetsen met een speciale zilverpoetsdoek.